FCI Obedience

Na de C-cursus met goed gevolg te hebben afgesloten kan men inschrijven voor FCI Obedience volgens richtlijnen van Raad van Beheer.

FCI Obedience is een hondensport die is ontstaan uit het vroegere Gedrag & Gehoorzaamheid (G&G). Gedrag & Gehoorzaamheid is in de jaren ’’50 ontstaan uit de visie dat honden zowel binnen als buiten de tentoonstellingswereld, toch een zekere mate van gehoorzaamheid moetsen vertonen. Vanuit die filosofie werd het Gedrag & Gehoorzaamheidsprogramma ontwikkeld, inclusief bijbehorende exameneisen.

In de begintijd lag de nadruk primair op het opvoedkundig aspect van het programma. Maar door de jaren heen veranderde het karakter steeds meer van ‘opvoeden’ in ‘trainen’. Tegelijkertijd werd ook het competitieve element steeds belangrijker. Heden ten dage heeft het Gedrag & Gehoorzaamheid zich ontwikkeld tot een volwaardige en volwassen tak van hondensport die zowel nationaal als internationaal op zeer hoog nivo wordt beoefend. Om dit gewijzigde karakter van de sport te onderstrepen, en tevens het internationale aspect te benadrukken, heeft de Raad van Beheer besloten de naam van de sport te wijzigen in FCI Obedience.

Bij FCI Obedience is het doel om zo’n hoog mogelijke graad van gehoorzaamheid en perfectie te laten zien in de oefeningen. Het programma bestaat uit verschillende oefeningen die uiteenlopen van volgen tot sorteren en apporteren. FCI Obedience is een FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkende sport. In Nederland wordt deze sport door de Raad van Beheer gereglementeerd.

Het programma kent vier klassen: Beginners, 1, 2 en 3. Voor FCI Obedience worden examens afgenomen, die via Raad van Beheer verlopen. Deze zijn landelijk, maar het examen wordt meestal gelopen op eigen terrein. Voordat u aan het examen kan meedoen, moet er wel een werkboekje aangevraagd worden.

FCI Obedience is een tak van hondensport waaraan veel verschillende rassen meedoen. Het FCI Obedience programma is opgebouwd uit oefeningen als:

  • aangelijnd volgen
  • los
  • komen op bevel met posities (sta, af)
  • posities (zit, sta, af) tijdens het volgen
  • pion + vak sturen en aansluiten
  • posities op afstand (sta, zit, af)
  • apporteren over een hoogtesprong
  • sorteren op geur
  • richtingapport

Per niveau worden de opdrachten gecompliceerder en moet de uitvoering perfecter zijn om aan de norm te voldoen.

Meer informatie over FCI Obedience kun je vinden op onderstaande link. Maar u kunt natuurlijk ook bij onze instructeurs informeren.