Aktueel:

Puppencursus

Inschrijven voor puppencursus is weer mogelijk

Bijgewerkt op 16-07-2019
 
 • Flyball bij HSV W.I.K.

  Flyball bij HSV W.I.K.

 • Flyball wedstrijd

  Flyball wedstrijd

 • Hondensport Behendigheid/Agility bij HSV W.I.K.

  Hondensport Agility - W.I.K.

 • Hondensport Behendigheid/Agility

  Hondensport Agility

 • Flyball wedstrijd

  Flyball wedstrijd

 • Behendigheidswedstrijd

  Behendigheid/Agility

 • Behendigheidswedstrijd

  Behendigheidswedstrijd bij W.I.K

 • Hondensport - Agility

Informatieve hondenbrokjes

Vlooien en Teken

Teek verwijderen bij de hond

Vlooien- en teken zijn niet alleen vies en lastig, maar kunnen ook heel gevaarlijke ziekten overbrengen. Vlooien kunnen een plaag zijn voor mens en dier. Ze zijn bij huisdieren vaak de oorzaak van worminfecties en huidaandoeningen.
Teken zijn parasieten die behoren tot de familie van spinachtigen. Ze wonen in bomen en struiken en laten zich op mens en dier vallen als die langslopen. Ze zuigen bloed bij zoogdieren, vogels en mensen en kunnen ontstekingen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze een aantal gevaarlijke ziekten overbrengen. Na zich vol gezogen te hebben laten ze weer los.

Door het mildere klimaat en het vaker internationaal reizen met huisdieren vormen teken een toenemend risico voor de gezondheid van mens en dier. Volgens recent onderzoek van faculteit Diergeneeskunde in Utrecht heeft de zogenaamde Tijgerteek (Dermacentor reticulatis) zich permanent in Nederland gevestigd. Deze teken kunnen besmet zijn met ernstige ziekteverwekkers zoals Babesia.

Bij niet tijdig ingrijpen na een besmette tekenbeet kan dit dodelijk zijn voor uw huisdier. Ook is circa 25% van alle teken besmet met de ziekte van Lyme, wat voor u en uw hond een risico is. In Zuid-Europa komen veel besmette teken voor. Extra bescherming van huisdieren is daar aan te raden. Om u hond goed te beschermen tegen teken kunt u gebruik maken van een tekenband (dit is niet hetzelfde als een vlooienband!) of van een goed spot-on middel.

* De tekenband Scalibor werkt gedurende 5 tot 6 maanden tegen teken en ook tegen zandvliegjes en Hartwormmuggen. Deze kunnen in mediterrane landen de ziekte Leishmaniose en Hartworm overbrengen. Deze banden zijn waterproof en veilig voor mens en dier.
* Goede spot-on middelen als Frontline-Combo en Practic werken ook tegen teken. Hierbij kunnen teken nog wel aanhechten maar laten eerder los. Een pipet in de nek gedruppeld beschermt 4 weken tegen teken.
Indien u of uw huisdier een teek heeft is het belangrijk om deze snel en zorgvuldig te verwijderen. Het is beter om de plek tevoren niet te ontsmetten of schoon te maken. Een teek kunt u het beste verwijderen m.b.v. een tekentang. Ze deze tang goed op of om de teek en trek de teek al ronddraaiend eruit. Tekentangen zijn er in verschillende vormen en soorten. Na het verwijderen kunt u de teek doodmaken en de wond ontsmetten.

Vlooien
Ieder dier, groot of klein, binnen of buiten levend, kan vlooien krijgen. Ook kunnen u of uw bezoek vlooien meenemen via o.a. kleding. De volwassen vlooien die u op het dier ziet maken slechts 5% van het totale probleem uit. De eitjes, larven en poppen in de omgeving nemen de overige 95% voor hun rekening.
Nadat een vlo heeft gegeten legt zij meer dan 100 eitjes per dag. Deze eitjes (en ook de larven en poppen), kunnen zeer lang (meer dan 6 maanden) overleven onder extreme omstandigheden. De ontwikkeling van de vlooien buitenshuis is seizoensgebonden, maar binnenshuis zijn de temperatuur en luchtvochtigheid het gehele jaar door optimaal voor vlooien om te ontwikkelen.
Ziet u zwarte korreltjes in de vacht van uw huisdier? Dit is vlooienontlasting. Als u dit tussen een vochtige doek legt, zal deze bruin kleuren (bloed).

De cyclus van een vlo (van eitje naar volwassen vlo) duurt 3 maanden. Daarom kan het 3 maanden duren voordat u, bij een goede behandeling van alle honden en katten (en soms konijnen), van alle vlooien af bent. De vlo is tevens de tussengastheer van de lintworm en kan dus een wormbesmetting veroorzaken. Ontwormen is bij een vlooienbesmetting daarom erg belangrijk.

Het speeksel van de vlo, die voorkomt dat het bloed stolt, kan een huidreactie veroorzaken. Honden en katten krabben en bijten zich omdat zij jeuk hebben. De huid wordt rood en ze hebben last van haarverlies en korstjes. Je ziet dit vooral op de rug, aan de staartbasis, de buik en aan de binnenkant van de poten. Sommige dieren ontwikkelen een allergie tegen vlooienbeten.

Er zijn verschillende soorten vlooien middelen. Vroeger werden vaak pilletjes, shampoos of vlooienbanden gebruikt. Er zijn nu echter veel betere en veiligere middelen verkrijgbaar: de spot-on producten. Vlooienbanden zijn zeer ouderwets, ze bevatten vaak een middel waarvoor de meeste vlooien al lang resistent zijn. Het poeder van de band werkt vooral op de kop, nek en schouders terwijl vlooien het liefst op de het achterlijf zitten.
Een spot-on is een middel dat snel en simpel op de huid van uw dier word aangebracht. Het middel trekt daarna in het talg van de huid. Vlooien hoeven daarom niet bloed te prikken om met het middel in aanraking te komen.
Het is belangrijk dat het vlooien middel werkt tegen meerdere stadia van de vlo, dus dat het middel niet alleen volwassen vlooien doodt (dit is immers maar 5% van de populatie). Daarnaast is het van belang dat een vlo sterft voordat ze opnieuw eitjes kan leggen.
Bron: Drs. Christel Baltus-Sars


Dierenkliniek De Saen
Naar boven

Lesje In Honds Gedrag

Geen hoopje doen zonder ceremonie

Sommige honden draaien eerst een rondje voordat ze een hoopje doen of op de grond gaan liggen. Er zijn eigenaren die denken dat de hond eerst een aardstraal zoekt. Zou dat waar zijn?

Er wordt verondersteld dat een aardstraal ontstaat door een bundeling van onderaardse krachten. Deze zouden afkomstig zijn van ondergrondse water- en gasstromen. Deze straling zou van heel slechte invloed zijn op het welzijn van mens en dier. Door het draaien zou een hond in staat zijn om die aardstralen te zien of te voelen. Vindt hij er een dan weet hij dus dat hij daar geen plasje of hoop moet doen. Dat klinkt aardig en zelfs een beetje mysterieus. Toch kan deze verklaring waarschijnlijk naar het Rijk der Fabelen verwezen worden. Het is namelijk nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat aardstralen echt bestaan.

Geloofwaardiger is de tweede verklaring voor deze hondse ceremonie; het gedrag zou zijn overgedragen door de voorouders van onze vierpotige vrienden de wilde honden en de wolven.
Als je gaat liggen of je gaat een plas of hoopje doen, dan heb je geen kijk op wat zich er intussen onder je lichaam afspeelt. Misschien zitten daar wel enge slangen of heeft een schorpioen het op je bips voorzien. Het is dus belangrijk om eerst even het gekozen plekje te keuren.
Door snel te draaien lokte de voorouder van onze hond de mogelijke belagers uit hun tent. Want die zouden direct reageren op de bewegingen. Tegelijkertijd was deze hond alert genoeg om als de bliksem weg te springen als er inderdaad een belager uit het gras tevoorschijn schoot.

Ook al leven er geen schorpioenen en wilde slangen bij u in de straat, op het hondentoilet of in het park; veel honden houden toch liever vast aan dit oude veiligheidsgedrag. Zouden wij niet hetzelfde doen als we ‘nodig moeten’ in de vrije natuur?


Naar boven

Vuurwerkangst

Honden en vuurwerk

Het lijkt misschien wat vroeg om het nu al over Oud en Nieuw en vuurwerk te hebben, maar voor honden die erg bang zijn voor vuurwerk is het goed om nu al aan de slag te gaan met deze vuurwerkangst zodat zij ook het nieuwe jaar vrolijk kunnen beginnen.

Soort angst
Er zijn verschillende gradaties van angst en het is belangrijk deze te herkennen. Een hond die schrikt en direct herstelt is prima in staat om te leren van zijn ervaringen. Hoe groter de angst is, hoe minder aanspreekbaar de hond is. Een hond die echt in paniek is wil alleen nog maar vluchten uit deze situatie. In zo’n geval is de hond niet meer voor rede vatbaar en kan dus ook niets leren.

De eerste stap is dan te zorgen dat de paniek bij de hond afneemt. Pas als de hond niet meer in paniek is, kan het leerproces beginnen. Hoe u dit het beste kunt aanpakken verschilt per hond. Om te weten wat de beste aanpak is voor uw hond en om op de lange termijn iets aan zijn angst te doen, kunt het beste een afspraak maken met een gedragstherapeut. Deze is opgeleid om u te leren het angstgedrag te herkennen en de hond op de juiste manier te begeleiden.

Veilig gevoel
Er zijn helaas veel honden die doodsbang zijn voor vuurwerk. Waardoor die angst is ontstaan is niet altijd duidelijk: de ene hond is al van pup af aan schrikachtig, de andere heeft een keer een rotje naar zich toe geworpen gekregen. Wat voor al deze honden belangrijk is, is dat ze zich veilig moeten voelen bij de baas. Beloon hem dus altijd als hij naar u toe komt, wanneer hij ergens van geschrokken is en neem zijn angstgevoelens serieus! Vaak wordt gezegd dat je een hond die angstig is moet negeren. Echter, hem negeren geeft GEEN veilig gevoel maar laat hem in de kou staan en kan de angstgevoelens vergroten! Dit geldt overigens voor alle soorten angstgedrag!
Vang uw hond op als hij schrikt en steun bij u komt zoeken. Hiermee voorkomt u dat uw hond is paniek naar huis rent, waar het voor hem veilig is, en misschien wel een gevaarlijke weg oversteekt.

Voor het eerst
Voor honden die voor het eerst geconfronteerd worden met het geluid en de lichtflitsen van vuurwerk, is het belangrijk dat u als baas weet hoe te reageren om te voorkomen dat uw hond er bang van wordt.
Dat een hond schrikt van een harde knal is normaal, dat doet u zelf waarschijnlijk ook. Een hond die nog niet bang is voor vuurwerk, zal meestal snel herstellen van deze schrik. Dit is het moment om de hond te laten zien dat het leuk en veilig is bij de baas, door hem te belonen met iets leuks of iets lekkers.
Als de hond door de schrik toch vlucht, raak dan niet in paniek, maar probeer de hond op een rustige en vriendelijke manier naar u toe te lokken. Komt de hond naar u toe, beloon hem dan en lijn hem aan zodat hij niet meer kan vluchten. Daarna loopt u rustig verder alsof er niets aan de hand is. Het is handig om een speeltje op zak te hebben zodat u even met de hond kunt spelen om hem af te leiden en van de schrik te helpen herstellen.

Als blijkt dat uw hond binnenshuis ook schrikt van de vuurwerkgeluiden probeer hem dan af te leiden door middel van spel of een lekkere kluif. Sommige honden zullen zelf een veilig plekje zoeken. Zolang de hond niet in paniek is, is dit prima. Vanaf die plek kan hij leren dat er niets gevaarlijks gebeurt.

Bij aanhoudende angst, of een hond die slecht herstelt na schrik, is het verstandig om advies van een deskundige te vragen. Als een hond eenmaal bang is voor vuurwerk, hoeft u het hier zeker niet bij te laten. Er zijn verschillende mogelijkheden om de angst van de hond te verminderen of zelfs weg te nemen, maar training is een langdurig proces waarmee u een aantal weken of maanden voor oudejaarsavond al mee moet beginnen.

Bach Bloesem
Voor een training om extreme angst weg te nemen is het beginnen een paar weken voor oudejaarsdag te laat, maar er zijn gelukkig nog wel andere dingen die u ook op het laatste moment nog kunt doen.
Met Bach Bloesem Remedies kunt u een aantal dagen van te voren of eventueel op oudejaarsdag zelf nog beginnen. De Rescue Remedy van Bach staat bekend om zijn heilzame werking bij acute stres situaties en helpt direct om angst- en paniek gevoelens te verminderen. De druppels zijn geheel natuurlijk en veilig. De normale dosering is 4 druppels opgelost in wat water en hiervan geeft u 4x daags een theelepeltje, maar kunt u zonder problemen veel vaker geven. Ook voor honden die nog niet bang zijn, kan het goed zijn de Bach (Rescue) druppels te geven. Mocht de hond dan toch ergens van schrikken dan is de kans groot dat hij hier sneller van herstelt en geen blijvende angst ontwikkelt.

Tips
Is uw hond angstig voor vuurwerk of wilt u dit voorkomen, neem dan de volgende tips in achting voor de oudejaarsavond:

* Laat de hond op tijd uit en houdt de hond (ook de dagen voor en na Oud en Nieuw) aangelijnd zodat hij niet kan vluchten.
* Voor sommige honden is het beter om de gordijnen te sluiten zodat ze het vuurwerk niet kunnen zien. Maar andere honden voelen zich juist beter als ze kunnen zien waar het geluid vandaan komt. Het is dus goed om uit te proberen waar uw hond het beste op reageert.
* Zet de muziek of de tv (luid) aan waardoor de harde knallen minder binnenkomen, maar let er op dat er om 00.00 uur op veel zenders ook vuurwerk wordt getoond.
* Geef de hond iets te kluiven of ga met hem spelen om hem af te leiden.
* Blijf (thuis) bij de hond zodat hij niet alleen zit als het vuurwerk rond hem losbarst.
* Geeft u een feestje? Houd dan rekening met de hond. Veel drukte en mensen die de hond niet goed kent zal de stress bij de hond vergroten, zeker als de hond geen feestjes gewend is.
* Neemt u de hond mee naar een feestje? Zorg dan dat hij een veilig plekje heeft met een vertrouwde geur (kleed of jas o.i.d.) en neem iets te spelen en te kluiven voor hem mee.
* Let er op dat de hond niet kan ontsnappen als de mensen om middernacht naar buiten gaan om van het vuurwerk te genieten.

Niet elke hond is hetzelfde, dus de hierboven genoemde tips kunnen anders zijn voor uw hond. Wij geven u graag advies.

Bron: Dieneke Lasschuit, gedragstherapeut


Hond en Kat aan de Zaan
Naar boven

Hond door het ijs!

Laat je hond niet op het ijs!

Je leest elk jaar weer dat er een baasje door het ijs zakt bij een poging de hond te redden. Heel begrijpelijk, want machteloos toekijken hoe je hond kopje onder gaat zullen heel weinig van ons doen.

Toch moet je nooit onbezonnen te werk gaan bij een reddingspoging. Het zou niet de eerste keer zijn dat het baasje verdrinkt, terwijl de hond zichzelf veilig aan de kant weet te brengen.
Hoe erg de situatie ook lijkt, neem altijd even de tijd om na te denken. Riskeer nooit je eigen leven! Zoals ik al eerder schreef in de meeste gevallen zal de hond zichzelf goed weten te redden.
Als je niet veilig naar hem toe kan gaan, bel dan in ieder geval de hulpdiensten.

Als je de hond toch zelf uit het water hebt getrokken en je merkt dat hij niet in orde is, houd hem dan ondersteboven. Bij een grote hond kan je de achterkant optillen. De bedoeling is dat je hiermee het water uit de longen laat lopen. Leg je hond hierna plat neer en masseer zijn lichaam stevig. Hierdoor stimuleer je de ademhaling.

Als de hond niet meer ademt, kan je hem beademen. Zorg ervoor dat de luchtwegen vrij zijn. Trek de tong voorzichtig naar buiten en kijk of de keel vrij is. De beademing gaat het makkelijkste als de kop van je hond in 1 lijn is met de nek en de ruggengraat. Met je hand sluit je de bek af en vorm je met de duim en wijsvinger van je andere hand een O waardoor je lucht in de longen van je hond blaast. Je zal aan het opkomen van de borstkas zien of je het goed doet. Bij het zakken van de borstkas wacht je vijf seconden om de beademing te herhalen. Je hond zal zo na een tijdje (ongeveer 10 minuten) weer zelfstandig moeten ademen.

Ga altijd naar de dierenarts voor een onderzoek
Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je hond niet op het ijs gaat. Je hond begrijpt niet waarom je de ene keer wel op het (dikke) ijs kan en waarom het een andere keer te gevaarlijk is, omdat het te dun is.
(Bron: Nanny, Hondentips)


Naar boven

Uw hond gezond de winter door

Sneeuw en ijs brengen vaak veel plezier met zich mee. Lekker dollen en gek doen in dat gekke witte spul, glibberend en glijdend over dat rare gladde laagje dat nu op die plek ligt waar je eerst altijd nat werd. Voor uw hond brengt het ook veel verrassingen met zich mee en de meeste honden vinden het geweldig. Het is echter allesbehalve ongevaarlijk.

Ijs
Als uw hond op het glibberige ijs rondspartelt en allerlei doldwaze Disney buitelingen maakt, ziet dat er inderdaad erg koddig uit. Maar niet alleen mensen kunnen door dit soort actie ernstige spier- en pees blessures oplopen: dit geldt ook voor honden! Daarnaast hebben honden geen beschermend schoeisel aan, zoals wij. Ijs is niet alleen heel glad, maar zeker in combinatie met sneeuw kan het messcherpe randje vormen. Na een flinke aanloop snel over die randjes glijden kan vervelende beschadigingen aan de voetzolen opleveren. En de kussentjes van de hond zijn niet of erg moeilijk te hechten. Het is niet voor niets dat poolhonden die voor de sledehondensport gebruikt worden, onder dat soort omstandigheden vaak schoentjes dragen.

Het grootste gevaar van ijs komt als het al bijna weggedooid is. Uw hond was gewend lekker op die nieuw ontstane supergladde glijbaan te spelen. Als de dooi inzet, weet hij echt niet dat het ijs nu niet meer veilig is. Ieder jaar weer zakken honden door het ijs en verdrinken onder de ogen van hun hulpeloze eigenaar. En hulpeloos ben je: waar de hond doorheen zakt, kun je als eigenaar niet komen zonder je eigen leven in gevaar te brengen.

Sneeuw
Het mag er zo grappig uitzien als uw hond de hem toegegooide sneeuwballen vangt en vervolgens in opperste verbazing om zich heen kijkt:"Hè? Waar is die witte bal nou gebleven?". Sommige honden blijken gek te zijn op die "ijsjes" en eten de ene bal na de andere op, of beginnen uit zichzelf gewoon van de grond te eten. Van het eten van sneeuw kan uw hond alleen wel behoorlijk ziek worden. Overgeven en soms dagenlang diarree zijn vaak het gevolg.

Sneeuw heeft daarnaast de vervelende gewoonte om zich tussen de voetzolen van uw hond op te hopen. Daar vormt het vaak gemeen scherpe ijsballen. Als u tijdens een winterse wandeling in de sneeuw uw hond ineens zijn eigen poot op ziet eten (daar lijkt het op het eerste gezicht namelijk op), heeft hij waarschijnlijk last van sneeuw tussen zijn voetzooltjes. Op dat moment kunt u proberen de sneeuwklompen met uw vingers te smelten. Uw vingers zijn meestal sneller koud dan het ijs gesmolten. Niet proberen lost te trekken! De ijsballen zitten namelijk helemaal vast aan de haren onder de poten van uw hond, en lostrekken is behoorlijk pijnlijk!

Het probleem onderweg oplossen is dus moeilijk. U kunt het echter wel goed voorkomen. Knip zoveel mogelijk de haren tussen de voetzolen van uw hond weg. Uiteraard kijkt u goed uit dat u niet in zijn poten knipt. Als u daarna vaseline tussen zijn kussentjes smeert, heeft de sneeuw veel minder vat op de poten ontstaan die ijsballen lang zo makkelijk niet.

Pekel
Vaseline tussen de tenen helpt ook tegen een ander probleem: irritatie door pekel. Natuurlijk probeert u ervoor te zorgen dat de hond niet over bepekelde straten en stoepen loopt. Het is alleen niet altijd te vermijden. Soms begint een hond helemaal te trekkepoten of zelf te janken omdat de pekel in zijn poten bijt. Vaseline beschermt op dat moment de huid tussen de kussentjes. Als u na thuiskomst dan ook nog zijn poten even afspoelt in een teiltje met water, voorkomt u dat die huid gaat irriteren en daardoor kapot gaat.

Kortharige honden en kou
Of we het nou willen of niet, kortharige honden, zeker die zonder ondervacht, hebben het sneller koud dan andere honden. Als de temperatuur flink daalt, moeten we daar rekening mee houden. Niet langdurig buiten laten stilstaan, zitten of liggen, maar flink in beweging houden.

Nat weer en waterdoorlatende vachten
Ook nat weer heeft zijn gevaren, vooral in combinatie met koude. Veel honden hebben een vacht die uitstekend beschermt tegen regen. Als je tussen de haren kijkt, zie je dat ze bij de huid nog droog zijn. Anderen raken snel compleet doorweekt. Natuurlijk moeten we ook hier de hond weer flink in beweging houden en thuis gekomen het dier zorgvuldig afdrogen.

Hondenjassen
In beide bovenstaande gevallen kan een hondenjas uitkomst bieden. Laat u hier niet van weerhouden omdat andere mensen het gek of onzinnig vinden. De kou is niet alleen oncomfortabel voor de hond, maar ook ongezond. Een hond zonder ondervacht kan makkelijk kou vatten en bij een oudere hond heeft kou en vocht ook een negatieve invloed op de gewrichten. Een jas hoeft echt niet truttig te zijn, er zijn steeds meer winkels waar u degelijke, functionele hondenjassen kunt kopen.


Naar boven