Uw hond gezond de winter door!

Sneeuw en ijs brengen vaak veel plezier met zich mee. Lekker dollen en gek doen in dat gekke witte spul, glibberend en glijdend over dat rare gladde laagje dat nu op die plek ligt waar je eerst altijd nat werd. Voor uw hond brengt het ook veel verrassingen met zich mee en de meeste honden vinden het geweldig. Het is echter allesbehalve ongevaarlijk.

Ijs
Als uw hond op het glibberige ijs rondspartelt en allerlei doldwaze Disney buitelingen maakt, ziet dat er inderdaad erg koddig uit. Maar niet alleen mensen kunnen door dit soort actie ernstige spier- en pees blessures oplopen: dit geldt ook voor honden! Daarnaast hebben honden geen beschermend schoeisel aan, zoals wij. Ijs is niet alleen heel glad, maar zeker in combinatie met sneeuw kan het messcherpe randje vormen. Na een flinke aanloop snel over die randjes glijden kan vervelende beschadigingen aan de voetzolen opleveren. En de kussentjes van de hond zijn niet of erg moeilijk te hechten. Het is niet voor niets dat poolhonden die voor de sledehondensport gebruikt worden, onder dat soort omstandigheden vaak schoentjes dragen.

Het grootste gevaar van ijs komt als het al bijna weggedooid is. Uw hond was gewend lekker op die nieuw ontstane supergladde glijbaan te spelen. Als de dooi inzet, weet hij echt niet dat het ijs nu niet meer veilig is. Ieder jaar weer zakken honden door het ijs en verdrinken onder de ogen van hun hulpeloze eigenaar. En hulpeloos ben je: waar de hond doorheen zakt, kun je als eigenaar niet komen zonder je eigen leven in gevaar te brengen.

Sneeuw
Het mag er zo grappig uitzien als uw hond de hem toegegooide sneeuwballen vangt en vervolgens in opperste verbazing om zich heen kijkt:”Hè? Waar is die witte bal nou gebleven?”. Sommige honden blijken gek te zijn op die “ijsjes” en eten de ene bal na de andere op, of beginnen uit zichzelf gewoon van de grond te eten. Van het eten van sneeuw kan uw hond alleen wel behoorlijk ziek worden. Overgeven en soms dagenlang diarree zijn vaak het gevolg.

Sneeuw heeft daarnaast de vervelende gewoonte om zich tussen de voetzolen van uw hond op te hopen. Daar vormt het vaak gemeen scherpe ijsballen. Als u tijdens een winterse wandeling in de sneeuw uw hond ineens zijn eigen poot op ziet eten (daar lijkt het op het eerste gezicht namelijk op), heeft hij waarschijnlijk last van sneeuw tussen zijn voetzooltjes. Op dat moment kunt u proberen de sneeuwklompen met uw vingers te smelten. Uw vingers zijn meestal sneller koud dan het ijs gesmolten. Niet proberen lost te trekken! De ijsballen zitten namelijk helemaal vast aan de haren onder de poten van uw hond, en lostrekken is behoorlijk pijnlijk!

Het probleem onderweg oplossen is dus moeilijk. U kunt het echter wel goed voorkomen. Knip zoveel mogelijk de haren tussen de voetzolen van uw hond weg. Uiteraard kijkt u goed uit dat u niet in zijn poten knipt. Als u daarna vaseline tussen zijn kussentjes smeert, heeft de sneeuw veel minder vat op de poten ontstaan die ijsballen lang zo makkelijk niet.

Pekel
Vaseline tussen de tenen helpt ook tegen een ander probleem: irritatie door pekel. Natuurlijk probeert u ervoor te zorgen dat de hond niet over bepekelde straten en stoepen loopt. Het is alleen niet altijd te vermijden. Soms begint een hond helemaal te trekkepoten of zelf te janken omdat de pekel in zijn poten bijt. Vaseline beschermt op dat moment de huid tussen de kussentjes. Als u na thuiskomst dan ook nog zijn poten even afspoelt in een teiltje met water, voorkomt u dat die huid gaat irriteren en daardoor kapot gaat.

Kortharige honden en kou
Of we het nou willen of niet, kortharige honden, zeker die zonder ondervacht, hebben het sneller koud dan andere honden. Als de temperatuur flink daalt, moeten we daar rekening mee houden. Niet langdurig buiten laten stilstaan, zitten of liggen, maar flink in beweging houden.

Nat weer en waterdoorlatende vachten
Ook nat weer heeft zijn gevaren, vooral in combinatie met koude. Veel honden hebben een vacht die uitstekend beschermt tegen regen. Als je tussen de haren kijkt, zie je dat ze bij de huid nog droog zijn. Anderen raken snel compleet doorweekt. Natuurlijk moeten we ook hier de hond weer flink in beweging houden en thuis gekomen het dier zorgvuldig afdrogen.

Hondenjassen
In beide bovenstaande gevallen kan een hondenjas uitkomst bieden. Laat u hier niet van weerhouden omdat andere mensen het gek of onzinnig vinden. De kou is niet alleen oncomfortabel voor de hond, maar ook ongezond. Een hond zonder ondervacht kan makkelijk kou vatten en bij een oudere hond heeft kou en vocht ook een negatieve invloed op de gewrichten. Een jas hoeft echt niet truttig te zijn, er zijn steeds meer winkels waar u degelijke, functionele hondenjassen kunt kopen.