Vuurwerkangst

Het lijkt misschien wat vroeg om het nu al over Oud en Nieuw en vuurwerk te hebben, maar voor honden die erg bang zijn voor vuurwerk is het goed om nu al aan de slag te gaan met deze vuurwerkangst zodat zij ook het nieuwe jaar vrolijk kunnen beginnen.

Soort angst
Er zijn verschillende gradaties van angst en het is belangrijk deze te herkennen. Een hond die schrikt en direct herstelt is prima in staat om te leren van zijn ervaringen. Hoe groter de angst is, hoe minder aanspreekbaar de hond is. Een hond die echt in paniek is wil alleen nog maar vluchten uit deze situatie. In zo’n geval is de hond niet meer voor rede vatbaar en kan dus ook niets leren.

De eerste stap is dan te zorgen dat de paniek bij de hond afneemt. Pas als de hond niet meer in paniek is, kan het leerproces beginnen. Hoe u dit het beste kunt aanpakken verschilt per hond. Om te weten wat de beste aanpak is voor uw hond en om op de lange termijn iets aan zijn angst te doen, kunt het beste een afspraak maken met een gedragstherapeut. Deze is opgeleid om u te leren het angstgedrag te herkennen en de hond op de juiste manier te begeleiden.

Veilig gevoel
Er zijn helaas veel honden die doodsbang zijn voor vuurwerk. Waardoor die angst is ontstaan is niet altijd duidelijk: de ene hond is al van pup af aan schrikachtig, de andere heeft een keer een rotje naar zich toe geworpen gekregen. Wat voor al deze honden belangrijk is, is dat ze zich veilig moeten voelen bij de baas. Beloon hem dus altijd als hij naar u toe komt, wanneer hij ergens van geschrokken is en neem zijn angstgevoelens serieus! Vaak wordt gezegd dat je een hond die angstig is moet negeren. Echter, hem negeren geeft GEEN veilig gevoel maar laat hem in de kou staan en kan de angstgevoelens vergroten! Dit geldt overigens voor alle soorten angstgedrag!
Vang uw hond op als hij schrikt en steun bij u komt zoeken. Hiermee voorkomt u dat uw hond is paniek naar huis rent, waar het voor hem veilig is, en misschien wel een gevaarlijke weg oversteekt.

Voor het eerst
Voor honden die voor het eerst geconfronteerd worden met het geluid en de lichtflitsen van vuurwerk, is het belangrijk dat u als baas weet hoe te reageren om te voorkomen dat uw hond er bang van wordt.
Dat een hond schrikt van een harde knal is normaal, dat doet u zelf waarschijnlijk ook. Een hond die nog niet bang is voor vuurwerk, zal meestal snel herstellen van deze schrik. Dit is het moment om de hond te laten zien dat het leuk en veilig is bij de baas, door hem te belonen met iets leuks of iets lekkers.
Als de hond door de schrik toch vlucht, raak dan niet in paniek, maar probeer de hond op een rustige en vriendelijke manier naar u toe te lokken. Komt de hond naar u toe, beloon hem dan en lijn hem aan zodat hij niet meer kan vluchten. Daarna loopt u rustig verder alsof er niets aan de hand is. Het is handig om een speeltje op zak te hebben zodat u even met de hond kunt spelen om hem af te leiden en van de schrik te helpen herstellen.

Als blijkt dat uw hond binnenshuis ook schrikt van de vuurwerkgeluiden probeer hem dan af te leiden door middel van spel of een lekkere kluif. Sommige honden zullen zelf een veilig plekje zoeken. Zolang de hond niet in paniek is, is dit prima. Vanaf die plek kan hij leren dat er niets gevaarlijks gebeurt.

Bij aanhoudende angst, of een hond die slecht herstelt na schrik, is het verstandig om advies van een deskundige te vragen. Als een hond eenmaal bang is voor vuurwerk, hoeft u het hier zeker niet bij te laten. Er zijn verschillende mogelijkheden om de angst van de hond te verminderen of zelfs weg te nemen, maar training is een langdurig proces waarmee u een aantal weken of maanden voor oudejaarsavond al mee moet beginnen.

Bach Bloesem
Voor een training om extreme angst weg te nemen is het beginnen een paar weken voor oudejaarsdag te laat, maar er zijn gelukkig nog wel andere dingen die u ook op het laatste moment nog kunt doen.
Met Bach Bloesem Remedies kunt u een aantal dagen van te voren of eventueel op oudejaarsdag zelf nog beginnen. De Rescue Remedy van Bach staat bekend om zijn heilzame werking bij acute stres situaties en helpt direct om angst- en paniek gevoelens te verminderen. De druppels zijn geheel natuurlijk en veilig. De normale dosering is 4 druppels opgelost in wat water en hiervan geeft u 4x daags een theelepeltje, maar kunt u zonder problemen veel vaker geven. Ook voor honden die nog niet bang zijn, kan het goed zijn de Bach (Rescue) druppels te geven. Mocht de hond dan toch ergens van schrikken dan is de kans groot dat hij hier sneller van herstelt en geen blijvende angst ontwikkelt.

Tips
Is uw hond angstig voor vuurwerk of wilt u dit voorkomen, neem dan de volgende tips in achting voor de oudejaarsavond:

Laat de hond op tijd uit en houdt de hond (ook de dagen voor en na Oud en Nieuw) aangelijnd zodat hij niet kan vluchten.
* Voor sommige honden is het beter om de gordijnen te sluiten zodat ze het vuurwerk niet kunnen zien. Maar andere honden voelen zich juist beter als ze kunnen zien waar het geluid vandaan komt. Het is dus goed om uit te proberen waar uw hond het beste op reageert.
Zet de muziek of de tv (luid) aan waardoor de harde knallen minder binnenkomen, maar let er op dat er om 00.00 uur op veel zenders ook vuurwerk wordt getoond.
Geef de hond iets te kluiven of ga met hem spelen om hem af te leiden.
* Blijf (thuis) bij de hond zodat hij niet alleen zit als het vuurwerk rond hem losbarst.
* Geeft u een feestje? Houd dan rekening met de hond. Veel drukte en mensen die de hond niet goed kent zal de stress bij de hond vergroten, zeker als de hond geen feestjes gewend is.
* Neemt u de hond mee naar een feestje? Zorg dan dat hij een veilig plekje heeft met een vertrouwde geur (kleed of jas o.i.d.) en neem iets te spelen en te kluiven voor hem mee.
* Let er op dat de hond niet kan ontsnappen als de mensen om middernacht naar buiten gaan om van het vuurwerk te genieten.

Niet elke hond is hetzelfde, dus de hierboven genoemde tips kunnen anders zijn voor uw hond. Wij geven u graag advies.

Bron: Dieneke Lasschuit, gedragstherapeut